Sunday, January 01, 2012

Maklumat Tentang Gula

Pada kali ini, saya ingin berkongsi sedikit maklumat tentang gula yang saya peroleh daripada pelbagai sumber dalam internet. Sebenarnya, maklumat ini merupakan salah satu tugasan Pengajian Am yang telah saya siapkan dengan rakan-rakan saya. Maklumat ini telah diubah daripada bentuk PowerPoint ke bentuk teks biasa.

PENGENALAN:

 

Gula ialah sejenis kristal karbohidrat yang boleh dimakan seperti sukrosa, laktosa, dan fruktosa. Gula mempunyai rasa yang manis. Gula dalam makanan kebanyakannya terdiri daripada sukrosa yang berasal daripada gula tebu dan gula bit (daripada ubi bit putih). Gula yang digunakan dalam industri penyediaan makanan pula seperti glukosa, gula buah atau fruktosa. Antara bentuk gula ialah monosakarida dan disakarida.


MONOSAKARIDA (MONOSACCHARIDE) dan CONTOH:


Monosakarida juga dipanggil gula ringkas.
Gula ini menyimpan tenaga yang digunakan oleh sel biologi.
Hanya terdiri daripada satu molekul.
Mudah dihadam oleh badan.
Contoh:
Glukosa terdapat dalam gula darah.
Galaktosa terdapat dalam gula susu.
Fruktosa atau levulosa terdapat dalam gula buah.


DISAKARIDA (DISACCHARIDE) dan CONTOH:


Disakarida ialah dua molekul yang diikat melalui proses pemeluwapan atau kondensasi.
Contoh:
Sukrosa  terdapat dalam gula pasir (gabungan 1 molekul glukosa dan 1 molekul fruktosa).
Maltosa terdapat dalam gula malt (gabungan 2 molekul glukosa).


KEPERLUAN GULA DALAM TUBUH:


Glukosa atau gula darah ialah gula ringkas yang paling penting dalam metabolisma.
Glukosa menghasilkan tenaga untuk kegunaan sel melalui proses metabolisma.
Sebagai sumber tenaga utama, glukosa tidak perlu dihadam oleh tubuh.
Kepekatan glukosa dalam darah yang normal ialah 0.1%.
Keperluan gula maksimum yang digalakkan oleh British Nutrition Foundation untuk orang dewasa ialah sebanyak 90 gram.


BAHAYA GULA KEPADA KESIHATAN:


Apabila diambil dalam kadar yang berlebihan:
Gula boleh mengganggu penyerapan kalsium, magnesium, dan protein dalam badan.
Gula boleh melemahkan penglihatan.
Gula boleh menyumbang kepada obesiti.
Gula boleh merendahkan kandungan vitamin E (alpha-Tocopherol) dalam darah.
Gula boleh menyebabkan penyakit diabetes.
Gula boleh mencacatkan struktur DNA.
Gula boleh mengurangkan hormon pertumbuhan.


INDEKS GLIKEMIK MAKANAN:


Indeks glikemik makanan (IG) atau glycemic index ialah perangkaan yang diberikan kepada makanan untuk menunjukkan tahap peningkatan gula darah.
Angka yang digunakan ialah dari 0 hingga 100.
Semakin tinggi nilai IG makanan, semakin singkat masa peningkatan gula darah.
Nilai IG yang melebihi 55 adalah tinggi manakala nilai IG yang kurang daripada 55 adalah rendah.
Indeks ini dapat membantu merancang pemakanan dengan lebih sihat.


GULA DALAM RAMUAN MAKANAN:


Gula dalam ramuan pada label makanan boleh dirujuk dengan pelbagai nama yang berbeza.
Kerana pelbagai jenis gula digunakan dalam sesuatu makanan.
Mengetahui nama-nama gula membolehkan perhitungan jumlah sebenar gula yang diambil.
Nama bahan yang berakhir dengan “osa” (dalam bahasa Melayu) dan “ose” (dalam bahasa Inggeris) biasanya ialah gula.
Berikut ialah antara nama bahan yang merujuk gula:

Jadual menunjukkan antara nama bahan yang merujuk gula dalam bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris:

Bahasa Melayu Bahasa Inggeris
Glukosa Glucose
Madu Honey
Gula asli Raw sugar
Dekstrosa Dextrose
Maltosa Maltose
Sukrosa Sucrose
Fruktosa Fructose

 

APAKAH GULA TIRUAN?:


Gula tiruan atau artificial sweetener ialah pengganti kepada gula semula jadi.
Biasanya mengandungi nilai kalori yang lebih rendah.
Namun, kebanyakan pemanis jenis ini tidak dapat menyerupai gula semula jadi sepenuhnya.
Kerana didapati terdapat perbezaan rasa berbanding dengan gula semula jadi.
Lima jenis pemanis tiruan utama ialah aspartame, acesulfame potassium, neotame, saccharin, dan sucralose.


SEBAB Penggunaan GULA TIRUAN:


Membantu pengurangan berat badan: pemanis tiruan lebih rendah kandungan tenaga dan kalori.
Membantu penjagaan gigi: pemanis jenis xylitol tidak dapat ditapaikan oleh mikroflora (plak gigi( dan menghalangnya memasuki permukaan gigi.
Mengawal diabetes: gula darah dapat distabilkan kerana sesetengah pemanis tiruan lambat dimetabolisme oleh tubuh.
Mengawal Hipoglikemia reaktif: Seseorang yang menghidap penyakit hipoglikemia reaktif akan menyebabkan penghasilan insulin yang berlebihan sekiranya seseorang mengambil pemanis yang mempunyai nilai glikemik yang tinggi. Hal ini menyebabkan kandungan glukosa dalam darah menurun ke paras yang terlalu rendah. Oleh itu, pemanis tiruan yang mempunyai nilai indeks glikemik yang lebih rendah menggantikan pemanis yang mempunyai nilai indeks glikemik yang tinggi untuk mengelakkan penurunan gula darah ke paras yang terlalu rendah.

Sumber Rujukan:

ms.wikipedia.org/wiki/gula:

- Pengenalan Gula: Definisi Gula

- Bentuk Gula: Monosakarida dan Contoh

- Bentuk Gula: Disakarida dan Contoh

dict.rewaz.org:

- Pengenalan Gula: Definisi Gula Bit

hyperphysics.phy-astr.gsu.edu

DAN

y3hoo.nice-topic.com:

- Keperluan Gula Dalam Tubuh

www.nancyappleton.com:

- Bahaya Gula Kepada Kesihatan

www.mendosa.com

DAN

aminuddin01.wordpress.com:

- Indeks Glikemik Makanan

dapurarang.multiply.com

DAN

lowcarbdiets.about.com:

- Gula dalam ramuan makanan: Nama gula dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris

www.wisegeek.comm:

- Apakah Gula Tiruan

en.wikipedia.org/wiki/sugar_substitudes:

- Sebab Penggunaan Gula Tiruan

Semoga bermanfaat!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Followers