Thursday, May 04, 2017

Tawakal Ibu Burung"Ada sarang burunglah kat sini." Farhan mendengar suara ayahnya yang berdiri tidak jauh darinya.
"Kat mana, yah?" Tanya Farhan, sambil berjalan mundar-mandir, cuba memaksa penglihatannya yang terhad untuk mencari sarang itu. Tiba-tiba dia berasa tertarik, kerana tidak pernah melihat, apatah lagi menyentuh sebuah sarang burung sepanjang hidupnya.

"Tergantung kat tali ampaian rumah kita," sahut ayahnya. Farhan yang memang sudah tahu tempat yang dimaksudkan itu segera bergerak ke situ. Penglihatannya hanya menunjukkan seketul benda bulat yang asing baginya, informasi yang belum memuaskan hatinya. Lalu tangannya dicapai ke arah objek itu. Deria sentuhannya mentafsir objek itu sebagai rumput-rumput yang sudah diikat antara satu sama lain, menyerupai sebuah kantung yang digunakan untuk mengisi sesuatu. Selama ini, Farhan hanya membaca tentang sarang burung yang dibina dari rumput-rumput dan ranting. Tidak disangka, hari ini dia dapat menyentuhnya.

"Ada telur dalam sarang ni," kata ayah Farhan lagi.
"Tentu Allah yang mengajar sang burung untuk melindungi telurnya dalam sarang. Allah Maha Besar," bisik hati kecil Farhan.
"Jap, biar ayah tengok telur ni," sambil mengucapkan ayat itu, ayah Farhan cuba mengeluarkan telur dari sarang burung itu. Dua butir Telur di tangan, ayahnya membelek-belek telur itu.

"Ya Allah, lindungilah telur itu," bisik hati Farhan lagi. Tiba-tiba saja hatinya terasa takut, kalau-kalau ayahnya akan mencampakkann telur itu ke lantai. Farhan menunggu dan menunggu, sehingga ayahnya cuba pula memasukkan kembali telur itu ke tempat asalnya.
"Ya Allah, lindungilah telur itu," sekali lagi Farhan memohon. Kali ini, Farhan takut pula kalau-kalau ayahnya tidak sengaja merosakkan sarang itu, menyebabkan telur terjatuh ke lantai.

"Alhamdulillah, Engkaulah yang memegang hati makhluk-makhluk-Mu untuk berbuat baik, dan Engkau jualah yang menentukan telur itu selamat atau tidak akhirnya," Hati kecil Farhan terus berbisik, lega apabila mendapati tangan ayahnya sudah meninggalkan sarang itu, dan sarang itu tidak rosak.
***
Seekor burung masih gigih mengibas-ngibas sayapnya, menuju tujuan rezekinya pada hari itu, rezeki untuk kelangsungan hidupnya. Ia perlu terus hidup, perlu terus hidup supaya anak-anaknya yang masih berada di dalam dua butir telur yang ditinggalkannya di halaman rumah manusia yang tidak dikenalinya itu akan dapat melihat dunia, dan menjadi dewasa sepertinya. Atas naluri keiibuan inilah, ia terus terbang dan terbang dan terbang. Tiada lain dalam hatinya, melainkan kepercayaannya bahawa "burung yang keluar pagi, akan pulang petang bersama rezekinya pada hari itu."

Mengimbas kembali sebelum mengambil langkah pertama untuk meninggalkan rumah manusia itu, hatinya terasa berat untuk mengalihkan belakang badannya ke arah telur-telurnya yang bakal ditinggalkan. Bagaimana jika burung lain datang membuat kacau, sehingga telur itu retak walau sedikit? Bagaimana jika penghuni rumah manusia ini berhati jahat? Bagaimana pula ini...bagaimana pula itu? Seribu satu perkara bermain dalam fikirannya.

"Aku perlu pergi juga! Jika aku terus di sini, aku akan mati kelaparan. Dan akhirnya tiada juga ibu yang akan dapat menjaga anak-anaknya nanti!" Akhirnya tekad burung itu bulat. Terus ditolaknya segala "bagaimana jika" yang bersarang penuh di fikirannya jauh-jauh.
"Hanya tawakal menjadi sandaranku. Aku sudah ikhtiar yang terbaik, aku sudah lindungi anak-anakku di tempat yang aku rasa paling selamat. Kini, aku harus bertawakal dan pergi mencari sesuap makanan, mudah-mudahan Allah mentakdirkan yang terbaik untukku dan anak-anakku," fikir burung itu lagi.
"Bismillahi tawakkaltu ‘alallahi, walaa haula wala quwwata illa billah (Dengan nama Allah, aku berserah diri kepada-Nya, dan tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan-Nya)." Dengan berbekalkan doa itu, ia pun memulakan kibasan pertama sayapnya untuk terbang ke udara.
***
"Farhan, apa yang dimenungkan tu. Jom masuk rumah." Suara ayahnya mengejutkan Farhan dari lamunannya. Tanpa berkata apa-apa, Farhan pun masuk ke rumah sambil tersenyum dengan pengajaran yang diperoleh daripada refleksinya tadi.

TAMAT

No comments:

Post a Comment

Followers