Wednesday, May 10, 2017

Bila Kehilangan Bertanya

Noktah terakhir ditaip. Rasa lapar mula menyengat-nyengat, mendesak secebis perhatian yang tidak diberikan sejak beberapa jam yang lalu. Lantas, Farhan terbayang-bayangkan nasi goreng kampung telur mata yang difikirkannya sesuai sungguh untuk menyelesaikan tugas itu. Lalu dicarinya barang-barang yang ingin dibawa bersama ke kafe. Beberapa minit berlalu, pencarian masih tertumpu kepada satu objek yang di dalamnya terkandung kertas-kertas yang mampu menukarmilikkan makanan seperti nasi goreng kampung kegemarannya.

    Langkah dihala pula ke bilik belajar, barangkali barang yang dicari ada di situ, memandangkan itu tempat terakhir yang dikunjungi sebelum pulang ke bilik tadi. Namun, pencarian Farhan dengan deria sentuhan dan deria penglihatan orang sekeliling juga tidak menemukan barang yang dicari.
"Aku balik dulu," kata Farhan, mencuba sedaya upaya menyembunyikan rasa sedih yang semakin terasa.
"Kenapa nampak sedih je ni?" Suara Fariz singgah di telinga Farhan yang baru menutup pintu bilik belajar selepas keluar dari situ.
"Hmm, dompet aku hilang," kata Farhan ringkas, bersedia untuk memulakan langkah.
"Oh ya ke? Dah cari kat bilik ke?" tanya Faris, simpati.
"Aku dah cari tadi, lepas tu cari kat bilik belajar. Tapi tak jumpa jugak. Kalau ada yang terambil, dia pulangkan dompet tu saja pun jadilah. Sebab dompet tu orang bagi," kata Farhan, menyatakan isi hatinya.
"Kadang-kadang, kehilangan itu sebuah pertanyaan untuk kita," kata Fariz.
"Apa maksud kau?" Farhan berhenti melangkah, berminat dengan kata-kata Fariz tadi.
"Bayangkan kehilangan itu mengajukan soalan yang berbunyi: adakah kau hargai benda itu, dan jika yang hilang itu lebih daripada satu benda, benda mana yang paling kau hargai?" jelas Fariz.
"Jika betul sekalipun itu satu pertanyaan, bukannya dapat bantu aku cari benda tu pun," protes Farhan.
"Ya, pertanyaan tu tak dapat bantu sesiapa pun cari barang hilang. Tapi, pertanyaan tu dapat bantu kau untuk nilai keteguhan kaca penghargaan kau. Bila tukul kehilangan mengetuk, dua saja kemungkinan akan terjadi: sama ada kaca itu pecah, atau kaca itu tidak pecah." terang Fariz panjang lebar. Kali ini, Farhan hanya diam, barangkali sedang memikirkan sesuatu.

"Dan daripada apa yang kau beritahu aku, aku dapat agak kaca yang aku maksudkan itu tidak pecah. Kau sangat hargai dompet itu, hingga jika diberi pilihan, kau sanggup hilang isinya untuk mendapatkannya kembali," sambung Fariz lagi. Fariz dapat melihat Farhan seperti hendak berkata sesuatu, tetapi dia cepat-cepat menyambung:
"Selepas kau dapat jawapan daripada pertanyaan kehilangan itu, sedarlah bahawa kehilangan itu ada dua pula pengakhiran. Sama ada kau jumpa semula benda yang hilang, atau kau tidak jumpa lagi benda itu. Jika kau tak jumpa, ketahuilah bahawa kenangan tentangnya tetap akan subur dalam ingatan, tidak boleh diambil seperti mana barang yang hilang itu. Mudah-mudahan kenangan itu akan menambahkan penghargaan kepada perkara-perkara yang masih ada pada kau. Sekiranya berjumpa kembali, ketahuilah bahawa Allah memberi satu lagi peluang supaya kita dapat menjaga benda yang dihargai itu dengan lebih baik. Kerana kita sebagai manusia kadang-kadang tidak memikirkan soal menghargai atau tidak menghargai sesuatu, melainkan setelah ditanya oleh kehilangan, seperti yang pernah berlaku kepada kau, aku, dan insan-insan lain." Fariz berhenti berkata, tertanya-tanya adakah Farhan memahami kata-katanya yang berjela-jela itu.

"Ok Fariz, aku rasa aku faham apa yang kau nak sampaikan. Jadi, benda yang perlu aku lakukan sekarang ialah cari sekali lagi di bilik untuk tentukan pengakhiran kehilangan yang mana yang aku akan dapat. Walau apa pun pengakhirannya, aku perlu sedar bahawa kedua-duanya ada baiknya untukku. Terima kasih," kata Farhan sambil tersenyum dan meneruskan langkah menuju bilik.

Tamat

No comments:

Post a Comment

Followers